Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli ve Rembrandt üzere klasik devir sanatkarlarının tablolarını inceleyen bilim insanları, hayli değişik sonuçlara ulaştı.
Nature Communications isimli bilimsel mecmuada yayınlanan yeni bir araştırmaya nazaran, yağlı boya ile yapılan tablolarda kimi çeşitte proteinlere rastlandı.
Rönesans devrinde tesirli olan sanatkarların, bilhassa “yumurta sarısını” şuurlu bir formda kullandığı ortaya çıktı.
CNN’in haberine nazaran çalışmada yer alan muharrir Ophélie Ranquet, “Sanatçılarının boyaları nasıl elde ettiğine dair elimizde çok az bilgi vardı ve bu manada derin bir bilimsel çalışma yapılmamıştı. Yapılan yeni araştırmalara nazaran, boyaya ek edilen az ölçüdeki yumurta akı ile inanılmaz işler başarabilirsiniz” dedi.
Yumurta sarısının, sanat yapıtını hem estetik açısından etkilediği hem de vakte karşı direnmesinde büyük rol oynadığı ortaya çıktı.
Yağlı boya her ne kadar renk geçişleri ve renklerin yoğunluğu için başarılı olsa da yağlı boya ile yapılan tablolar ışığa maruz kaldığında ziyan görebiliyor.
Yumurta sarısı içinde bulunan antioksidanlar sayesinde tablonun eskimesini ve oksitlenmesini geciktiriyor.