Diyarbakır’da 32 yılı aşkındır tatlı bölümünde öncü isimlerden olan Hacı Baba Pastaneleri Yönetim Kurulu Lideri Yılmaz Elaldı, soğuk havalarda tatlı çeşidine nazaran koruma formunun değiştiğini belirterek, kıymetli ihtarlarda bulundu. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla ve gecelerin uzamasıyla birlikte bilhassa yemeklerden sonra tatlı gereksiniminin giderilmesinin akabinde arta kalan tatlıların nasıl koruma edilmesi gerektiğine değinen Elaldı, şerbetli eserlerin kış aylarında dolapta saklanmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Elaldı, “Tatlı çeşitleri dolapta şekerleme yaptığı için ılık ortamda koruma edilmesi gerekiyor. Tatlı kuruma yapar soğuk ortamda. Oda sıcaklığında bir haftaya kadar kalsa da hiçbir şey olmaz. Yalnızca soğuk baklavamız dolapta koruma edilir. Başka şerbetli eserlerimiz dolapta koruma edilmez” dedi.
“FAZLA KALIRSA BOZULUR”
Soğuk baklavanın süt ile yapılmasından ötürü şerbetli eserlerden biraz daha nazik bir tatlı çeşidi olup, dolapta koruma edilmesi gerektiğini söyleyen Elaldı, “Mesela şerbetli eserlerde oda sıcaklığında 6-7 güne kadar hiçbir şey olmayan eser, soğuk baklava da gününde dolapta olmazsa bozulan bir eserimiz. İsmi üstünde, soğuk baklava. Daima soğukta koruma edilmesi gereken bir eserimiz. Dışarıda 30-60 dakika kadar kalsa da bir şey olmaz. Lakin daha fazla kalırsa bozulur” diye konuştu.
Yaş pastanın da soğuk baklava üzere dolapta koruma edilmesi gerektiğinin altını çizen Elaldı, şunları söyledi:
“Yaş pasta soğuk baklavadan daha kibar bir eserimiz. Yaş pastanın dışarıda hiç kalmaması gerekiyor. Kış aylarında az da olsa bir şey demeyebiliriz. Ancak ılık ortamlarda bile dışarıda kalmaması gereken nazik bir eser. Yaş pasta bir saat bile dışarıda kalırsa bozulan bir eser.”